Paavo Kuronen

Byrokratia myrkyttää kaiken - omakohtaisia kokemuksia

Riku Rantalan kirjoitus “Pilkunjyystö pilaa kesälomat Suomessa” herätti jo viime kesänä paljon keskustelua. Nyt Antti Halosen kirjoitus “Kanssaveljeni - äänestä jaloillasi ja pelasta maksasi” on kerännyt jo yli 56000 tykkäystä facebookissa. On innostavaa, että tästä Suomen massiivisesta byrokratia-asenneongelmasta on alettu vihdoin keskustelemaan kunnolla. Haluankin nyt jakaa muutamia omakohtaisia kokemuksiani ja ajatuksiani aiheeseen liittyen.

 

Viime kesänä olin ostamassa kaljaa kaupasta, kun myyjä kertoi ajokorttini olevan vanhentunut. Kortissa oli edelleen syntymäaikani ja kuvani, mutta se ei silti kelvannut myyjälle. Asiaa ei auttanut edes se, että minulla oli mukanani myös kuvallinen opiskelijakortti, sekä lukuisia muita kortteja, jotka todistivat henkilöllisyyteni ja ikäni. 

 

Luuliko myyjä oikeasti, että olin alaikäinen, joka yritti ostaa kaljaa jonkinlaisen nerokkaan juonen avulla? Tuskimpa. Jossain säännössä oli sanottu, että pitää olla voimassa oleva ajokortti tai passi, että voi ostaa alkoholia ja säännöt olivat sääntöjä. Juuri tämä omasta ajattelusta luopuminen ja typerienkin sääntöjen sokea totteleminen on byrokratian vaarallinen ydin.

 

No, kaljat jäivät sillä reissulla ostamatta. Lähdin parin päivän päästä tapahtumasta poliisin lupatoimistoon selvittämään vanhentuneen ajokortin ongelmaa. Ensimmäisellä käyntikerralla minulle kerrottiin, että uuden ajokortin saaminen olisi helppoa, minun täytyisi vain täyttää jokin lomake. (Olin siis käynyt ajokortin kakkosvaiheen ja suorittanut kaikki koulutukset ihan normaalisti, mutta olin unohtanut tehdä hakemuksen pysyvästä kortista).

 

Kun olin täyttänyt lomakkeen ja tulin uudestaan toimistolle, katsoi virkailija korttiani uudestaan ja huomasi jotain kamalaa: se oli viikko sitten mennyt yli puoli vuotta sitten vanhaksi. Jos kortti on mennyt alle puoli vuotta sitten vanhaksi, sen saa vielä uusia ilman sanktiota. Puolen vuoden maagisen rajan ylityttyä, joutuu käymään inssiajon uudestaan.

 

Eli, jos olisin sattunut saamaan tietää kortin vanhentumisesta viikkoa aikaisemmin, olisin saanut uuden kortin noin vain, nyt edessäni oli pakollinen ajotunti ja autokoulun autolla ajettava inssiajo. Koko homma tulisi maksamaan vähintään kolmesataa. Päätin yrittää selittää tilannetta korkea-arvoisemmille virkailijoille, josko he ymmärtäisivät ongelmani ja kortin saaminen ilman inssiä olisi mahdollista.

 

Ilmeisesti harjoittelijana toiminut nuori miesvirkailija ymmärsi ongelmani ja vaikutti myötätuntoiselta.  Hän pyysi paikalle esimiehensä: jakkupukuisen, kirkasta huulipunaa käyttäneen täti-ihmisen, joka hymyili kuin pikkulapselle ja kertoi, että säännöt ovat sääntöjä ja että mitään ei ole tehtävissä.

 

Ei auttanut muuta kuin niellä raivo ja käydä inssi uudestaan. Inssissä sitten meni ihan hyvin, olinhan jo ajanut pari vuotta ja hallitsin auton varmasti ylivoimaisesti paremmin, kuin juuri autokoulunsa käyneet keskiverroin. Yksi ongelma kuitenkin oli: olin ajanut n. 50 metrin pituisen kadunpätkän, joka oli sallittu vain linja-autoille, takseille ja pihaanajoa varten. Tiellä ei ollut silloin liikennettä, enkä aiheuttanut mitään vaaratilannetta. Tämä oli kuitenkin niin paha virhe, että ajosuoritukseni hylättiin ja minun oli pakko maksaa vielä parisataa euroa lisää uudesta ajokokeesta. Mahtavaa! 

 

Autokoulun opettaja kertoi, että paikka, jossa olin tehnyt virheen, on yleinen ansa, johon tutkinnon vastaanottajat vievät pahaa aavistamattomat kokelaat. Onkohan niillä tarkastajilla joku kiintiö, miten paljon niitten pitää saada hylättyä kokelaita, vai saavatko ne jotain rahallista korvausta jokaisesta hylkäyksestä, vai mistä tämä hulluus johtuu?

 

Tietysti koko jupakka oli oma syyni: minun olisi pitänyt muistaa tehdä hakemus pysyvästä kortista, niin kaikki olisi mennyt sujuvasti, mutta silti. Miksi minun piti käydä pakollisella ajotunnilla, miksen olisi voinut mennä suoraan kokeeseen? Miksi minun piti käyttää ajokoulun autoa ja maksaa siitä vuokraa? 

 

Nyt viimeksi olin käynyt yliopistossa kurssilla, jossa piti lukea kaksi kirjaa. Pääaineopiskelijat saivat käydä toisen kirjan lukupiirissä, sivuaineopiskelijoiden piti tenttiä molemmat. Olin sivuaineopiskelija, mutta pyysin lukupiirin pitäjältä, voisinko silti käydä toisen kirjan lukupiirissä. Se sopi hänelle, eikä siinä kuulemma ollut mitään ongelmaa.

 

Pari viikkoa sitten kävin tenttimässä toisen kirjan yliopiston e-tentti-systeemissä. Vähän aikaa sen jälkeen sain sähköpostia tentaattorilta, jossa kysyttiin, olenkohan noudattanut ohjeita tarpeeksi tarkasti, kun olin vastannut vain yhteen kysymykseen, enkä kahteen. Kerroin tentaattorille, että olin käynyt toisen kirjan lukupiirissä. Hän vastasi, että en olisi saanut tehdä niin. Kerroin, että olin saanut luvan lukupiirin vetäjältä ja kysyin, kenelle voin valittaa. Vastaus oli tyly: “En tiedä, asia on minun osaltani loppuunkäsitelty.”

 

Niimpä niin, säännöt ovat sääntöjä. Mitään ei voida sovitella, mistään ei voida keskustella, näin ne asiat nyt vain menevät! 

 

Paljon muitakin esimerkkejä voisin kertoa, mutta eivätköhän ihmiset ole jo kuulleet tai kokeneet tällaisia tarinoita omassa elämässään ihan tarpeeksi. Näin voisi ainakin päätellä Rantalan ja Halosen kirjoitusten suosiosta. Onkin pakko ihmetellä, että jos ihmiset tietävät nämä asiat, niin miksi sama paska vain jatkuu ja pahenee vuodesta vuoteen? Miksi ne samat valtapuolueet ja samat poliitikot äänestetään vuodesta toiseen päättämään asioista?

 

Ratkaisu kaikkeen tuntuu olevan jokin uusi laki, uusi säädös, uusi asetus, uusi selvitystyöryhmä, uusi valiokunta, uusi vero, uusi virasto, uusi valtuutettu, eli toisin sanoen: lisää byrokratiaa, lisää kontrollia. Onkin pakko ennustaa, että jos tällainen byrokraattisen typeryyden vastainen keskustelu saa yhä lisää suosiota, eduskunta ryhtyy toimiin ja perustaa uuden byrokratian sääntely- ja valvontaviraston, joka työllistää paljon ihmisiä ja varmistaa, että byrokratia ei pääse lisääntymään liiaksi.

 

Jos kansa juo liikaa, korotetaan alkoholiveroa, jos se ajaa liikaa autolla, korotetaan bensaveroa. Toisin sanoen: manipuloidaan ihmisten käyttäytymistä sillä, miten paljon varastetaan niiden rahoja. Kuinka ylevää!

 

Meidän on ymmärrettävä, että tällaisessa ajattelutapa, jossa kaikki kielletään, kaikkea kontrolloidaan säännöin ja asetuksin ja kaikkea totellaan, oli se miten typerää tahansa, on pohjimmiltaan elämän ja ihmisyyden vastaista. Se tekee meitä automaatteja, hammasrattaita koneistossa. Se vie meidän arvokkaimmat lahjamme: luovan järkemme ja vapautemme tehdä itse omat päätöksemme. 

 

Se luo yhteiskuntaamme ahtauden ja nöyryytyksen ilmapiirin. Se syöpyy poliittisesta järjestelmästä yhteiskunnan joka osa-alueelle ja aiheuttaa pahaa mieltä ja vitutusta kaikkialla minne se koskee. Se myrkyttää kaiken.

 

Pitäisikö siis ottaa vaarin Antti Halosen neuvosta ja lähteä suosiolla pois täältä? Muuten en jäisi kaipaamaan tätä itselleen joukkohautaa kaivavaa zombilaumaa, mutta tiedän, miten paljon täällä on hyviä ja luovia ja oikeudenmukaisia ihmisiä. Mutta miksi te olette niin passiivisia? Miksi äänestätte nämä samat kontrollifriikki-kusipäät uudestaan ja uudestaan päättämään asioistanne ja sitten vielä tottelette niitä typeriä sääntöjä?  

 

Onko joku muka oikeasti sitä mieltä, että meillä on tällä hetkellä maamme johdossa kaikista rehellisimmät, viisaimmat, oikeudenmukaisimmat, hyvätahtoisimmat, visionääreimmät yksilöt, mitä tästä maasta löytyy? Eikö siellä pitäisi olla?

 

Joko päättäjämme eivät ymmärrä, mitä he tekevät, jolloin he ovat tyhmiä, eikä heidän pitäisi olla päättämässä asioistamme. Tai, he ymmärtävät kyllä mitä tekevät, mutta tekevät sen silti, jolloin he ovat pahoja, eikä heidän pitäisi olla päättämässä asioistamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Väliaikaisen ajokortin tilalle on haettava vakituista ajokorttia puolentoista vuoden kuluessa. Minusta sääntö on hyvin yksinkertainen ja yleisesti tiedossa. On ymmärrettävää, että purat mielipahaa muihin, mutta ennen pitkään sinun on opittava kantamaan vastuu itsestäsi ja tekemättä jättämisistä.

Toinen vaihtoehto on tosiaan muuttaa ulkomaille. Viime kesänä Kreetalla lomaillessani tilasin hyvässä ravintolassa vettä, mitä tarjoilija ääneen kummeksui. Kerroin olevani autolla, jolloin hän taputti minua olalle ja sanoi: "Don't worry, we are in Greece now. You can drink&drive here." Ehkä tällainen maa olisi sinulle parempi paikka. Tapauksessasi harkinnet asiaa vasta kun olet kouluttautunut meidän muiden varoilla 20 vuotta ja valmistunut siitä ikävän byrokraattisesta yliopistosta.

Loppu blogiisi kaipaisin konkretiaa. Päivittäin luen kuinka byrokraattisessa sääntöviidakossa joudumme elämään, mutta harvempi viitsii esittää mistä julkisen sektorin tehtävistä pitäisi luopua ja mitä säädöksiä purkaa. Ei sillä, ettenkö pitäisi julkista sektoria paisuneena, mutta kun en ole aiheeseen perehtynyt(tai siellä töissä) niin en itse osaa yks kaks sanoa mistä leikata.

Paavo Kuronen

Minähän kannoinkin vastuun ja myönsin sen kirjoituksessani. Oli oma vikani, että unohdin hakea pysyvää korttia. Tällaisesta inhimillisestä unohduksestako kohtuullinen rangaistus on mielestäsi tuo käytännössä 500 euron sakko ja nöyryytys ja ajanhukka, joka asian vatvomisessa meni? Miksi sääntö ylipäätään on olemassa? Miksei korttia voi saada automaattisesti toisen vaiheen läpäisemisen jälkeen, niin että tällaisia ongelmia ei tulisi? Ei kai nyt inssiä sentään pitäisi joutua käymään uudestaan jos on vieläpä ajanut koko sen kaksi vuotta kortin saamisen jälkeen? (Itseasiassa tapaukseen liittyy vielä se, että kun menin tekemään hakemusta ensimmäisen kerran juuri toisen vaiheen käytyäni, poliisi suositteli että tekisin hakemuksen vasta jouluna, niin saisin päivitettyä kevarikortin moottoripyöräkortiksi samaan korttiin. Tämän sitten unohdin tehdä. Vain lieventävä asianhaara, mutta kuitenkin)

Naurettavaa rinnastaa suomalaisen byrokraattisen mielenlaadun kritiikki siihen, että haluaisin muka, että kännissä saisi ajaa. Ala-arvoista suorastaan.

Kuinka kehtaat tehdä tuollaisia oletuksia "tapauksestani", ihan kuin tuntisit minut? Jos olisit edes vaivautunut lukemaan profiilini, olisit huomannut, että olen myös yrittäjä. Se yliopisto on maksettu myös minun rahoillani. Tajuatko miten paljon aikaa minulta menee verottajan lomakkeiden täyttelemiseen, kuittien ym. papereiden arkistoimiseen, kirjanpitoon, ynnä muuhun turhaan byrokraattiseen paskaan? Koko systeemi on vieläpä tehty kaiken muun lisäksi niin monimutkaiseksi, etten voi olla ikinä varma, olenko vahingossa rikkonut jotain sääntöä, niin että minut voidaan tuomita käytännössä koska tahansa vain halutaan.

Kommenttisi luettuani on kyllä pakko alkaa harkitsemaan ihan tosissaan täältä lähtöä.

Mitä tulee konkretiaan niin kyllä tässä joku globaali vallankumous tarvitaan, koko planeettahan on menossa ihan päin vittua globaalin kapitalismin tuhotessa sekä luonnon, että ihmisen elämänlaadun. Koko systeemi pitää laittaa uusiksi, eikä sitä, miten se tehdään, voi kertoa yhdessä blogikirjoituksessa.

Käyttäjän JaakkoImpola kuva
Jaakko Impola

Erinomainen blogikirjoitus ja en myöskään voi ymmärtää saamaasi kommenttia.

Tämä on erityisen hyvin sanottu:
"Meidän on ymmärrettävä, että tällaisessa ajattelutapa, jossa kaikki kielletään, kaikkea kontrolloidaan säännöin ja asetuksin ja kaikkea totellaan, oli se miten typerää tahansa, on pohjimmiltaan elämän ja ihmisyyden vastaista. Se tekee meitä automaatteja, hammasrattaita koneistossa. Se vie meidän arvokkaimmat lahjamme: luovan järkemme ja vapautemme tehdä itse omat päätöksemme.

Se luo yhteiskuntaamme ahtauden ja nöyryytyksen ilmapiirin. Se syöpyy poliittisesta järjestelmästä yhteiskunnan joka osa-alueelle ja aiheuttaa pahaa mieltä ja vitutusta kaikkialla minne se koskee. Se myrkyttää kaiken."

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

"Päivittäin luen kuinka byrokraattisessa sääntöviidakossa joudumme elämään, mutta harvempi viitsii esittää mistä julkisen sektorin tehtävistä pitäisi luopua ja mitä säädöksiä purkaa."

Yksi kouluesimerkki on henkilöverotus.

http://www.vero.fi/download/Henkiloverotuksen_kasi...

Massiivinen 880-sivuinen raamattu! Jumaliste luulis että tän kokosen kääpiövaltion kaikki lait mahtuisi tuollaiseen opukseen!

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Juuri tätä tarkoitan. Kommenttisi on malliesimerkki minua turhauttavista "ehdotuksista". Kerrot että henkilöverotusta pitäisi rukata yksinkertaisemmaksi, mutta jätät kertomatta sen ainoan asian joka kiinnostaa - miten? Lapsikin ymmärtää, että henkilöverotuksen raamatusta saadaan lyhyempi jos jätetään vaikka esimerkit hallintaoikeuksien päätöksesta pois, mutta miten se muuttaa tilannetta?

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman Vastaus kommenttiin #6

Kaikki tulot samalle viivalle. Vähennykset hävitetään kokonaan pois ja noudatetaan sopivaa proggressiiviista verotusta.

Typistin 880-sivua sääntöjä kahteen lauseeseen. Veikkaan että aika paljon erilaista söösäämistä jää pois.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Pyrokratia toimii hyvin ja on selkeää, kun mennään kirjoitettujen sääntöjen ja normien mukaan. Sitävastoin virkamiesten mielivaltaiset päätökset on ongelma.

Paavo Kuronen

Niillä kirjoitetuilla säännöillä ja normeilla on aina monta tulkintaa. Tämän lisäksi niitä on niin paljon ja ne ovat niin monimutkaisia, etteivät verottajat ja muut virkailijat tunnu aina itsekään tietävän mikä lomake sopii mihinkin. Monimutkaiset säännöstöt eivät kuitenkaan estä väärinkäyttöjä, vaan ne nimenomaan luovat pakostakin porsaanreikiä, joita huijarit sitten voivat käyttää hyväkseen. Sekä tietysti se, että melkein joka asiaan tarvitaan lakimiestä, kun asiat on mennyt niin monimutkaisiksi.

Luitko muuten noita Rantalan ja Halosen kirjoituksia? En voi käsittää, miten ihmiset eivät pidä tätä ongelmana.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kävin lukemassa. Pyrokratian pitäisi selkeillä säännöillä ja ohjeilla palvella yhteiskuntaa, mutta kuten itsekin selität näin ei useinkaan tapahdu virkamiehistä johtuvista syistä. Sama tapahtuu lain kanssa. Laki on kirjoitettu selvästi, mutta oikeskäytäntö, juristit ja poliisi sotkevat selvät asiat.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ihan mielenkiinnosta olisi mietittävä ketä byrokratia palvelee ja mikä taho sitä tarvitsee.

Esim. työpaikallani on alettu toteuttamaan tätä ISO 9001 järjestelmää ja sitä pakottava tarve tulee globaaleilta markkinoilta,koska siellä vaaditaan sellaista. Joka asiasta pitää jotain dokumentoida jne.. No sama tapahtuu valtion tasolla..kenen etuja ja vaatimuksia palvelee kaikenlainen byrokratia..jos leikkisästi miettii niin kyseinen vaatimus ei voi työläisten suunnasta tulla vaan aivan toisesta suunnasta. Tätä asiaa voi miettiä hetken rauhallisesti..

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Suomen kansallislauluksi voisi vaihtaa Kaseva-yhtyeen "Päivä päivältä enemmän, me ollaan Penasta huolissamme, niin"

http://www.youtube.com/watch?v=ph8SqIttKgo

Pena kun ei itse ymmärrä olla huolissaan, vaan vain yrittää elää omaa elämäänsä muita häiritsemättä. Sellainen ei käy laatuun, koska silloin huolehtijoilla ei olisi mitään tekemistä.

Toimituksen poiminnat